Aanmelding
Wanneer je je bij mij aanmeldt zal ik je eerst voorstellen om samen een verkennend telefoongesprek te plannen. Zo’n gesprek duurt meestal 20-30 minuten en is gratis en vrijblijvend. Ik zal je dan wat vragen over de redenen dat je contact met mij zoekt en de aard van jouw problematiek. Hierdoor kan ik een eerste indruk krijgen of je bij mij aan het juiste adres bent. Als dat niet zo is of als ik twijfels heb dan zal ik je dat eerlijk zeggen.
Het is voor veel mensen niet eenvoudig de stap te zetten om hulp te zoeken. En als je dan zover bent is het niet eenvoudig een psycholoog te kiezen. Je bent altijd vrij om mij te bellen en kort over jouw problematiek te praten zodat je misschien gaandeweg kan ervaren of het met mij zou kunnen klikken.
Klik hier voor de contact mogelijkheden.
De intakefase
Als uit het verkennende telefoongesprek de indruk ontstaat dat ik je een zinvolle behandeling kan bieden maken we een afspraak voor een eerste intakegesprek. Je kunt hier klikken voor actuele informatie over de wachttijden. De eerste twee gesprekken zijn gericht op kennismaking en het vormen van een totaalbeeld van jouw problemen en hulpvraag. Voor jouw zijn deze gesprekken een gelegenheid om te ervaren of het ‘klikt’. Voel je je bij mij op jouw gemak? Heb je vertrouwen in de samenwerking? Het vinden van de juiste therapeut is uiteindelijk toch gewoon uitproberen. Je bent geheel vrij om te stoppen. Je betaalt dan alleen de gesprekken die al hebben plaatsgevonden.
Het behandelplan
Als het totaalbeeld van jouw problemen en hulpvraag eenmaal duidelijk is zal ik je adviseren over een mogelijke aanpak. Meestal vindt dit plaats in het derde gesprek. Je hebt daar zelf een duidelijke stem in. Ik kan je adviezen geven vanuit mijn jarenlange ervaring en kennis van behandelmethoden en de multidisciplinaire richtlijnen. Jij bent expert op het gebied van jouw eigen belevingswereld en geschiedenis. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geloof en vertrouwen van een cliënt in de toegepaste methodiek een grote invloed heeft op de positieve uitkomst van een therapie. Zo stellen we dus samen een plan op voor de verdere behandeling. Dit houdt in dat we het eens worden over het aantal gesprekken, de frequentie van de gesprekken, de doelen van de behandeling en de methode. In sommige gevallen kan het advies zijn om bij een andere hulpverlener of instantie behandeling aan te gaan.
De behandeling
De behandeling kan bestaan uit: individuele gesprekken, groepstherapie, contacten per email (e-health), telefonische contacten, huiswerkopdrachten, of een combinatie hiervan.
Methodieken waar ik vertrouwd mee ben zijn onder andere:
- Cognitieve gedragstherapie
- Aandachtgerichte cognitieve gedragstherapie (MBCT/Mindfulness)
- Inquiry Based Stress Reduction (cognitieve therapie volgens Byron Katie)
- Acceptance and commitment therapy (ACT)
- Oplossingsgerichte therapie
De behandelduur is gemiddeld 5-15 sessies. Na elke vijf sessies evalueren we samen of we nog op het juiste spoor zitten. Bij het evalueren van het effect van de behandeling kan ook gebruik gemaakt worden van vragenlijsten (ROM, routine outcome measurement).
Je bent te allen tijde vrij om de gesprekken te beëindigen. Wel valt het aan te bevelen om na een besluit tot beëindiging een afsluitend gesprek te plannen.