Het nieuwe jaar is al begonnen, maar bij sommige verzekeraars kun je jouw verzekering nog wijzigen Meer info
Voor de GGZ is vooral de basispolis van belang
Veel mensen nemen een uitgebreid aanvullend pakket en melden mij dan aan de telefoon dat ze ‘goed’ verzekerd zijn. Echter het is vooral de basispolis die van belang is voor de vergoeding van de GGZ. Bij één verzekeraar kun je vaak kiezen uit meerdere basispolissen.
Gecontracteerde en ongecontracteerde zorg
In de GGZ zijn er veel aanbieders die (net als ik) kiezen om geen contracten te sluiten met zorgverzekeraars. Belangrijkste reden is dat in deze contracten vaak voorwaarden worden gesteld die gericht zijn op kostenbeheersing en op gespannen voet staan met de kwaliteit van zorg. Leer meer hierover op de website van contractvrije psycholoog
Natura-polis en restitutie-polis
Er zijn twee soorten basis-polissen: een natura-polis en een restitutie-polis. Bij een natura-polis krijg je als je naar een ongecontracteerde hulpverlener gaat maar een gedeelte van de rekening vergoed. Bij een restitutie-polis krijg je altijd 100% vergoed (je betaalt wel je eigen risico). Alleen bij de restitutiepolis ben je dus echt vrij om je eigen behandelaar te kiezen.
Vrije keuze van behandelaar onder druk
Het aantal zorgverzekeraars dat een restitutie-polis aanbiedt neemt elk jaar al. In 2019 waren het er nog 21, vorig jaar 11, dit jaar 6 en in 2024 nog maar 3.
Verwarrende namen
Wanneer je een polis afsluit met vrije keuze van behandelaar, let dan op dat het een echte restitutie-polis is. De naamgeving kan soms verwarrend zijn. Zo spreekt ASR over een vrije keuze polis en een eigen keuze polis. Deze hebben niet dezelfde vergoedingen. Tegenwoordig wordt ook wel een combinatie-polis aangeboden, dit is een polis waar je voor sommige vormen van zorg wél zelf je behandelaar kunt kiezen en voor sommige vormen van zorg niet (meestal de wijkzorg en de GGZ).
Deze zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis in 2024:
Zorgverzekeraar | Naam polis |
a.s.r. | Eigen Keuze |
Aevitae | Basisverzekering Restitutie |
Menzis | Menzis Basis Vrij |
Machtiging vooraf
Iets anders om op te letten is of de verzekeraar vraagt om een machtiging vooraf. Sommige verzekeraars proberen op deze manier het ongecontrateerd werken te bestrijden. Het vragen van een machtiging vooraf is een bedreiging voor de kwaliteit van zorg om verschillende redenen. Ten eerste zorgt het voor extra wachttijd. Wanneer de behandelaar eindelijk tijd heeft om je te behandelen, moet nog op goedkeuring van de verzekeraar worden gewacht, soms meerdere weken. Ten tweede mengt de verzekeraar zich via deze weg in het opstellen van het behandelplan. Een taak die overgelaten zou moeten worden aan specifiek daartoe opgeleide professionals. Ten derde wordt bij het aanvragen van de machtiging veel privacy gevoelige gegevens gevraagd. Je bent dan als cliënt niet echt vrij om deze wel of niet te verstrekken, want zonder informatie: geen behandeling.
Nog niet alle informatie over 2024 is bekend. Zover ik weet:
ASR
ASR vraagt alleen een machtiging als je naar een niet-gecontracteerde instelling wilt. Bij mij als vrijgevestigde kun je dus zonder machtiging terecht. Let wel: heb je daarna een vervolgbehandeling nodig bij een instelling, dan heb je wél een machtiging nodig.
Menzis
Menzis vraagt zover ik weet alleen een machtiging voor de GGZ als je opgenomen moet worden.
Aevitae
Aevitae vraagt alleen een machtiging voor de GGZ als je opgenomen moet worden of als je diagnose ligt in één van de volgende DSM-5 hoofdgroepen:
- Middelgerelateerde en verslavingsstoornissen;
- Disruptieve impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen;
- Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen;
- Somatische symptoomstoornis en aanverwante stoornissen;
- Restgroep;
- Andere problemen die een reden van zorg kunnen zijn.
Vergoeding bij natura-polis
Als je een natura-polis hebt dan krijg je een gedeelte van de rekening vergoed. Zorgverzekeraars noemen dan meestal een percentage. Let wel: het gaat hier vaak om een percentage van hun eigen tarieven. Die tarieven zijn niet hetzelfde als de tarieven zoals deze landelijk worden vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Omdat vrijwel alle niet-gecontracteerde hulpverleners rekenen met deze NZA tarieven zal het werkelijke percentage van de rekening wat je vergoed krijgt lager liggen dan wat de zorgverzekeraar aangeeft.
Welk percentage precies wordt vergoed kun je lezen op de speciale pagina over vergoedingen op de website van de contractvrije psycholoog.
Kom nog een terug
Als er meer informatie beschikbaar komt over de vergoedingen en regels in 2024 zal ik deze pagina updaten. Het loont dus de moeite om deze pagina te bookmarken en nog een keer terug te komen.
Links voor meer informatie:
- Website van de contractvrije psycholoog
- Artikel van consumentenprogramma Kassa
- Artikel LVVP over onterecht negatieve framing van niet-gecontracteerde psychologen
Laatste update
5 januari 2024