Behandeling starten in de laatste maanden van het jaar
Het starten van een behandeling aan het einde van het jaar heeft een voordeel en een nadeel.
Voordeel: Er is de mogelijkheid om per 1-1-2025 een andere zorgverzekeraar te kiezen, wat een gunstig effect kan hebben op de vergoeding.
Nadeel: Van de vergoeding wordt twee keer het eigen risico afgetrokken. Dit nadeel geldt niet als je voor 2024 je eigen risico al hebt opgebruikt. Echter als je in 2024 je eigen risico nog helemaal niet hebt aangesproken dan krijg je te maken met minimaal 770 euro (2x 385 euro) aan kosten die je niet krijgt vergoed (meer als je een verhoogd eigen risico hebt afgesproken).
Mocht je ervoor willen kiezen om pas na 1 januari te beginnen met je therapie ben je alsnog welkom om op korte termijn een telefoongesprek te plannen, dan heb je iets meer zekerheid dat je bij mij aan het juiste adres bent en weet je dat je niet voor niets wacht.
Voor de GGZ is vooral de basispolis van belang
Veel mensen nemen een uitgebreid aanvullend pakket en melden mij dan aan de telefoon dat ze ‘goed’ verzekerd zijn. Echter het is vooral de basispolis die van belang is voor de vergoeding van de GGZ. Bij één verzekeraar kun je vaak kiezen uit meerdere basispolissen.
Gecontracteerde en ongecontracteerde zorg
In de GGZ zijn er veel aanbieders die (net als ik) kiezen om geen contracten te sluiten met zorgverzekeraars. Belangrijkste reden is dat in deze contracten vaak voorwaarden worden gesteld die gericht zijn op kostenbeheersing en op gespannen voet staan met de kwaliteit van zorg. Leer meer hierover op de website van contractvrije psycholoog
Natura-polis en restitutie-polis
Voorheen waren er twee soorten basis-polissen: een natura-polis en een restitutie-polis. Bij een natura-polis krijg je als je naar een ongecontracteerde hulpverlener gaat maar een gedeelte van de rekening vergoed. Je was altijd vrij om je eigen hulpverlener te kiezen, maar alleen bij een restitutie-polis kreeg je ongecontrateerde zorg 100% vergoed (je eigen risico betaal je altijd). Alleen bij de restitutiepolis was je dus echt vrij om je eigen behandelaar te kiezen.
Geen enkele verzekeraar biedt nog een restitutie-polis
Het aantal zorgverzekeraars dat een restitutie-polis aanbiedt neemt elk jaar al. In 2019 waren het er nog 21, vorig jaar 11, dit jaar 6 en in 2024 nog maar 3. In 2025 zijn ook de laatste drie zorgverzekeraars ermee gestopt. Als je in 2024 al was gestart met een GGZ behandeling wordt vaak wel een overgangsregeling geboden (informeer bij je verzekeraar).
Verwarrende namen
De naamgeving kan soms verwarrend zijn. Sommige verzekeraars bieden nog steeds verzekeringen aan met ‘eigen keuze’ of ‘vrije keuze’ in de naam, maar dit zijn geen zuivere restitutiepolissen (want die zijn er niet meer).
Vergoeding bij natura-polis
Als je een natura-polis hebt dan krijg je een gedeelte van de rekening vergoed. Zorgverzekeraars noemen dan meestal een percentage. Let wel: het gaat hier vaak om een percentage van hun eigen tarieven. Die tarieven zijn niet hetzelfde als de tarieven zoals deze landelijk worden vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Omdat vrijwel alle niet-gecontracteerde hulpverleners rekenen met deze NZA tarieven zal het werkelijke percentage van de rekening wat je vergoed krijgt lager liggen dan wat de zorgverzekeraar aangeeft.
Welk percentage precies wordt vergoed kun je lezen op de speciale pagina over vergoedingen op de website van de contractvrije psycholoog.
Links voor meer informatie:
Laatste update
21-11-2024