psychologiepraktijk Denken en Zijn werkwijze

Werkwijze

Het eerste contact
Het eerste contact vindt doorgaans plaats per mail of per telefoon. Vaak zal ik u dan al wat vragen over de redenen dat u contact met mij zoekt en de aard van uw problematiek. Hierdoor kan ik een eerste indruk krijgen of u bij mij aan het juiste adres bent.
Het is voor veel mensen niet eenvoudig de stap te zetten om hulp te zoeken. En als u dan zover bent is het niet eenvoudig een psycholoog te kiezen. U bent altijd vrij om mij te bellen en kort over u problematiek te praten zodat u misschien gaandeweg kan ervaren of het met mij zou kunnen klikken. Voor deze eerste contacten breng ik u niets in rekening.
Klik hier voor de contact mogelijkheden.

Het eerste gesprek
Na het eerste contact maak ik met u een afspraak voor een intakegesprek. U kunt hier klikken voor actuele informatie over de wachttijden. Het eerste gesprek (intakegesprek) is gericht op kennismaking en het vormen van een totaalbeeld van uw problemen en hulpvraag. Voor u is het eerste gesprek een gelegenheid om te ervaren of het ‘klikt’. Voelt u zich bij mij op uw gemak? Heeft u vertrouwen in de samenwerking? Het vinden van de juiste therapeut is uiteindelijk toch gewoon uitproberen. U bent geheel vrij om na het eerste gesprek te stoppen. U betaalt dan alleen het eerste gesprek.

Het behandelplan
Als het totaalbeeld van uw problemen en uw hulpvraag eenmaal duidelijk is zal ik u adviseren over een mogelijke aanpak. Meestal vindt dit plaats in het tweede gesprek. U heeft daar zelf een duidelijke stem in. Ik kan u adviezen geven vanuit mijn jarenlange ervaring en kennis van behandelmethoden en de multidisciplinaire richtlijnen. U bent expert op het gebied van uw eigen belevingswereld en geschiedenis. Wetenschappelijk onderzoek toont aan het geloof en vertrouwen van een cliënt in de toegepaste methodiek een grote invloed heeft op de positieve uitkomst van een therapie. Zo stellen we dus samen een plan op voor de verdere behandeling. Dit houdt in dat we het eens worden over het aantal gesprekken, de frequentie van de gesprekken, de doelen van de behandeling en de methode. In sommige gevallen kan het advies zijn om bij een andere hulpverlener of instantie behandeling aan te gaan.

De behandeling
De behandeling kan bestaan uit: individuele gesprekken, groepstherapie, contacten per email (e-health), telefonische contacten, huiswerkopdrachten, of een combinatie hiervan.

Methodieken waar ik vertrouwd mee ben zijn onder andere:
  • Cognitieve gedragstherapie
  • Aandachtgerichte cognitieve gedragstherapie (MBCT/Mindfulness)
  • Inquiry Based Stress Reduction (cognitieve therapie volgens Byron Katie)
  • Acceptance and commitment therapy (ACT)
  • Oplossingsgerichte therapie

De behandelduur is gemiddeld 5-15 sessies. Na elke vijf sessies evalueren we samen of we nog op het juiste spoor zitten. Bij het evalueren van het effect van de behandeling kan ook gebruik gemaakt worden van vragenlijsten (ROM, routine outcome measurement).

U bent te allen tijde vrij om de gesprekken te beëindigen. Wel valt het aan te bevelen om na een besluit tot beëindiging een afsluitend gesprek te plannen.